Menu Home

Kryptovalutor går upp och ner i värde hela tiden! Hur skall man då kunna använda dem som vanliga pengar?

Hittills har vi kunnat se att värdet av kryptovalutor har svängt väldigt mycket upp och ner. För att förstå varför kan vi använda en liknelse: Tänk dig att du har ett glas med vatten och häller det i en nästan full kastrull med vatten. Då stiger vattenytan snabbt. Om du istället tömmer vattenglaset i ett nästan fullt badkar så märks det inte ens att vattenytan stiger.

Eftersom det här med kryptovalutor fortfarande är ganska nytt så används de bara av en liten del av befolkningen. Man kan därför se kryptovalutornas totala värde som en vattenfylld kastrull och det totala värdet av t.ex. den amerikanska dollarn som ett fullt badkar. Om en person eller ett företag med mycket pengar köper kryptovaluta så kan det snabbt påverka värdet väldigt mycket. Om samma summa istället skulle investeras i dollar så skulle det knappt märkas på dollarkursen.

Därför skulle det – just nu – vara ganska opraktiskt att sätt pris på varor i en affär i bitcoin. Man skulle få ändra prislapparna hela tiden!

Men vad skulle hända om kryptovalutor blir mer populära i framtiden? Jo, då skulle svängningarna minska, kanske till ungefär samma nivå som dollarn eller kronan har idag, och det skulle kanske gå bra att sätta priser direkt i t.ex. bitcoin.

Så, måste man vänta tills det blir populärt med kryptovalutor över hela världen innan man kan använda dem? Nej, för om man säljer vidare kryptovalutan innan den hunnit svänga för mycket så spelar det exakta värdet inte någon roll. En restaurangägare som tar emot bitcoin som betalning för dagens lunch kan direkt växla bitcoinen tillbaka till svenska kronor. Hon kan också försöka få t.ex. sin grönsaksleverantör att ta emot bitcoin som betalning eller kanske betala sina anställda helt eller delvis i bitcoin. På så sätt spelar det lite eller ingen roll om valutan svänger kraftigt!

 

 

Categories: Uncategorized

kryptovaluta.se

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: