Menu Home

Kryptovaluta kapar datorer och låser våra filer! Hur kan det vara tillåtet?

Vissa företag, sjukhus och privatpersoner har fått datorer kapade och låsta av hackare. För att hackarna skall låsa upp dokument och bilder så kräver de en lösensumma. För att det skall bli svårare att spåra betalningen, skall lösensumman betalas med bitcoin eller någon annan kryptovaluta.

Det är väldigt tråkigt att det finns ohederliga människor i världen men det kan vi nog inte göra så mycket åt tyvärr.

De som drabbas hårt av såna här kapningar har oftast slarvat med sitt säkerhetsarbete. Om man läser på lite om datasäkerhet och är försiktig med vad man klickar på, så är risken ganska liten att råka ut för något. Sköter man dessutom sina säkerhetskopior med jämna mellanrum, så blir skadan väldigt liten om det ändå händer.

Bitcoin och andra kryptovalutor kan användas på ett anonymt sätt (men det krävs att man verkligen vet vad man gör!). Därför gör de den här typen av brott möjliga. Ändå vore det fel att kräva att de skall förbjudas, för då bortser man ju helt från kryptovalutornas alla positiva egenskaper. Att skylla datorkapningar på att det finns kryptovaluta är ungefär som att skylla bankrån på att det finns kontanter!

Tips för fortsatt läsning:
SVT: Så skyddar du dig mot utpressningsvirus

Categories: Uncategorized

kryptovaluta.se

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: