Menu Home

Jag har hört att bitcoin är en riktig miljöbov. Stämmer det?

Det går åt en hel del elektricitet för att driva det globala bitcoin-nätverket. Men all elektricitet används, man ‘eldar inte för kråkorna’. Ju mer energi som går åt, desto säkrare blir nämligen nätverket. Det kan fungera så p.g.a. något som kallas ‘proof of work’, alltså ungefär ‘bevis på att man har lagt ner arbete’.

Det fungerar så här: Datorer i bitcoin-nätverket ägnar mycket datorkraft åt att lösa speciella matematiska problem. Problemen är speciellt framtagna så att man bara kan hitta lösningen om man har väldigt mycket datorkraft. Eller väldigt, VÄLDIGT mycket tur!

När en dator hittar lösningen på ett sådant problem så kan alla andra datorer i nätverket lita på att det har lagts ner mycket arbete på problemet. På så vis fungerar ‘proof-of-work’ som ett smart sätt att skapa ett slags tillit mellan datorerna i nätverket.

Det är sant att datorerna i nätverket förbrukar stora mängder energi på detta, men man måste också jämföra det med alla dåliga effekter på miljön som dagens system för pengar och betalningar har.

Tänk t.ex. på hur mycket miljöpåverkan våra kontanter har. De måste först tillverkas i en fabrik, och sedan transporteras av lastbilar långa sträckor fram och tillbaka. Bankers och betalningsleverantörers anställda behöver dessutom uppvärmda kontor som de åker till varje dag.
Detta är bara några exempel, det finns enorma miljövinster att göra om vi kan minska omfattningen av det nuvarande systemet. Kanske kan bitcoin och andra kryptovalutor vara en viktig del av denna utveckling i framtiden.

En sista intressant tanke för framtiden är att kryptovalutor kan komma att användas för energiutvinning på väldigt otillgängliga ställen. Tänk dig t.ex. ett stort vattenfall som är perfekt för vattenkraft. Tyvärr ligger det här vattenfallet mitt inne i en stor skog, långt ifrån där elektriciteten behövs. Idag är det inte lönsamt att dra så långa elledningar, men det skulle vara skillnad om man använde vattenkraften för att framställa kryptovaluta istället. Då skulle energin nämligen omvandlas direkt till värde (pengar) som sedan kan användas för att köpa el varsomhelst i världen.

Tips för fortsatt läsning (på engelska):

https://en.bitcoin.it/wiki/Myths#Bitcoin_mining_is_a_waste_of_energy_and_harmful_for_ecolog

https://medium.com/@danhedl/pow-is-efficient-aa3d442754d3

Categories: Uncategorized

kryptovaluta.se

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: